ЖИВОТОТ Е КРАТОК КАКО СОН - ТЕРЕЗА РЕВАЈ

Рим, 1936 година, Алиса Клифорд, дописничка на Њујорк Хералд Трибјун, сведочи за триумфалното враќање на Мусолини во Рим по освојувањето на Абисинија. Се впушта во врска со Умберто Лудовичи, дипломат близок на фашистичката власт и оженет семеен човек, но жедта за слобода не ѝ дозволува да подлегне на повикот на диктатурата. Додека ги открива заговорите за кои се шушка по ходниците во Ватикан и крвавите улици на Берлин, привлечноста што ја чувствува кон германскиот новинар со проблематично минато, ги извлекува на површина одамна заборавените болни спомени. 
Иако оваа авантуристка никогаш не ги одрекува своите модерни сфаќања, секоја слобода има своја цена. 


До кога ќе може да остане доследна на себеси?


Од римските палати до александрискиот Корниш, од планините во Етиопија до рамницата Кастилја, Тереза Ревај ни нуди незаборавен портрет на жена за која животот е краток како сон.Наслов на оргиналот: La vita danza solo per un istante
 
 
Цена: 550 мкд.