ЧИТАЊЕТО КНИГИ ГО ПОДОБРУВА ЗДРАВЈЕТО

Според научниците на Yale University School of Public Health, читањето значително влијае врз психичкото здравје на човекот како и врз неговиот интелектуален развој. Истражувањата кои траеле цели 12 години покажале дека смртноста кај луѓето кои читаат е за 23% пониска. Неврохирурзите изјавуваат дека читањето помага да се продолжи вниманието кај децата и возрасните, но и да ја подобри нивната способност да размислуваат појасно и побрзо.
 Треба да се забележи дека поактивни читатели се жените.  

  30 научно докажани факти за влијанието на читањето врз здравјето на човекот

1. Ослободува од стрес 
2. Го потикнува критичното размислување
2. Ја подобрува концентрацијата
3. Ја подобрува меморијата
4. Позитивно влијае врз социјалниот живот
5. Ја буди љубопитноста
6. Ја убива здодевноста
7. 
Ја збогатува креативноста
8. Го подобрува речникот
9. Ја зајакнува врската родител -дете
10. Го намалува ризикот од Алцхајмерова болест
11. Го подобрува аналитичкото мислење
12. Ве прави попаметни
13. Ве прави посекси
14. Ве прави подобар писател
15. Има ефект на терапија
16. Активира физички и културно
17. Оттргува од осаменост
18. Нуди оптимална релаксација
19. Помага за квалитетен сон
20. Ја зголемува вашата емпатија
21. Ја подобрува функцијата на мозокот
22.Ја намалува можноста за срцеви заболувања
23.Го подобрува расположението
24. Ги подобрува комуникациските вештини
25. Го намалува ризикот од деменција
26. Ве учи да сочувствувате со другите
27. Помага во градењето кариера
28. Ја зајакнува самодовербата
29. Ја зголемува способноста за справување со тешки ситуации
30. Ја зголемува толеранцијата


ДИНОСАУРУСИТЕ НЕ ЧИТАЛЕ, ПА ВИДЕТЕ ШТО СЕ СЛУЧИЛО СО НИВ !!!

Подготвил: Катерина Здравевскa

Галерија