ЧИТАЊЕ КНИГА ПО ВТОР ПАТ

Истражувањата покажуваат дека читањето на добра книга по втор пат е целосно ново искуство и доживување, бидејќи повторното читање како и повторното гледање на ист филм, води кон поголемо емоционално поврзување со содржината и ликовите.

Прочитај повеќе

ФАКТУРА - ЈОНАС КАЛШОН

Што ќе сторите ако еден ден во поштенското сандаче најдете фактура? И на неа стои висока сума што треба да ја платите за нешто што не сте го користеле?Meѓународниот бестселер „Фактура'' од Јонас Калшон претставува едно искрено истражување на трошоците на животот и љубовта, како и важноста на малите нешта. Едно поинакво согледување на вистинската п

Прочитај повеќе

ЧИТАЊЕТО КНИГИ ГО ПОДОБРУВА ЗДРАВЈЕТО

Според научниците на Yale University School of Public Health, читањето значително влијае врз психичкото здравје на човекот како и врз неговиот интелектуален развој. Истражувањата кои траеле цели 12 години покажале дека смртноста кај луѓето кои читаат е за 23% пониска. Неврохирурзите изјавуваат дека читањето помага да се продолжи вниманието кај деца

Прочитај повеќе